Postat de la Jan 20, 2013 in Diverse | 3 comentarii

Trãim într-o lume în care comunicarea este din ce în ce mai importantã în vieţile noastre, iar nevoia de a fi în contact cu ceilalţi se manifestã în toate activitãţile curente. Tehnologia modernã sprijinã aceastã nevoie, iar dispozitivele mobile reprezintã probabil exponentul cel mai de seamã al acestei tehnologii. Telefoanele inteligente (smartphones) dotate cu sisteme de operare din ce în ce mai avansate tind sã înglobeze în ele un mic univers al fiecãruia dintre noi: agenda telefonicã, ştiri de ultimã orã, contacte cu prietenii, întâlniri de afaceri, jocuri, dieta, orarul tratamentului medicamentos, alarme… şi câte şi mai câte…

Suntem din ce în ce mai mult (şi mai mulţi) dependenţi de aceste tehnologii, de comunicare, de conexiune, de transfer, de informaţie. Toate acestea sunt posibile datoritã aplicaţiilor mobile care ruleazã pe aceste dispozitive. Datã fiind pasiunea noastrã (a autorilor) pentru programare şi pentru dezvoltarea de aplicaţii, vã propunem în aceastã carte o scurtã incursiune în ceea ce înseamnã dezvoltarea aplicaţiilor pe platforma Android. Motivele pentru care am optat pentru aceastã platformã sunt multiple: este o tehnologie open-source, deţine cea mai mare cotã de piaţã la ora actualã şi este puternic susţinutã de Google şi de comunitatea de dezvoltatori.

În ton cu aceste tendinţe, vã invitãm pe portalul www.aplicatii-mobile.ro unde vă puteţi integra într-o comunitate de pasionaţi de aplicaţii mobile şi unde veţi gãsi (sperãm noi) informaţii utile pentru dezvoltãrile proprii. De altfel, foarte multe dintre exemplele practice care sunt abordate în aceastã carte sunt comentate pe larg în cadrul portalului, având de asemenea şi trimiteri cã alte resurse de interes.

Pe parcursul acestei cãrţi cititorii vor gãsi informaţii despre instalarea cadrului de lucru pentru dezvoltarea de aplicaţii Android, modalitãţi simple de creare a aplicaţiilor, detalii despre funcţionalitãţi GSM şi GPS, elemente specifice interfeţelor grafice pe dispozitive mobile, accesul la baze de date, diverse medii de stocare şi la servicii web precum şi modalitãţi de utilizare a funcţionalitãţilor legate de camera foto.

Dedicãm aceastã carte studenţilor de la Master Sisteme Informaţionale pentru Afaceri din cadrul Facultãţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universitãţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi le mulţumim pe aceastã cale cã datoritã voinţei lor, cursul opţional de Aplicaţii Mobile pentru Afaceri se ţine neîntrerupt de 4 ani. Sperãm ca ediţiile viitoare ale acestei cãrţi sã cuprindã noi informaţii care sã ducã mai departe tradiţia şi spiritul novativ al Informaticii Economice ieşene.

(c) Octavian Dospinescu & Marian Perca